De rode draad tijdens jouw zoektocht zijn deze 7 stappen die het vinden en aanschaffen van jouw woning een stukje, zeg maar gerust een stuk makkelijker maken.

Stap 1: Huis zoeken

Zelf je woning zoeken of hiervoor een aankoopmakelaar inschakelen? Lees hier wat een aankoopmakelaar voor u kan betekenen.

Stap 2: Bezichtiging

Check, je hebt een woning gevonden die aan jouw eisenpakket voldoet. Nu is het tijd om een bezichtiging in te plannen. Een aankoopmakelaar kijkt tijdens deze bezichtiging met een ander oogpunt naar de woning en geeft vervolgens het juiste advies.

Stap 3: Inspectie

Iets waar u zelf niet snel aan zou denken is het controleren van het verplichte energielabel, milieuaspecten en andere belangrijke onderdelen. Jouw aankoopmakelaar doet hier extra onderzoek naar.

Stap 4: Financiering

Beschik je helaas niet over een koffer met geld? Dan zal je waarschijnlijk een hypotheek af moeten sluiten. Op basis van verschillende gegevens zoals het aankoopbedrag en bijvoorbeeld verbouwingsplannen wordt hier een bepaald bedrag voor vastgesteld. Controleer ook of je in aanmerking komt voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Heb je een aankoop makelaar? Dan doet hij dat voor je!

Stap 5: bieden en voorwaardes

Hoe goedkoper hoe beter. De makelaar adviseert over de beste bieding strategie. En niet te vergeten helpt deze expert bij het vaststellen van de ontbindende voorwaarden zodat de koopovereenkomst eventueel ontbonden kan worden.

Stap 6: Koopovereenkomst

De verkoper accepteert het bod en de koopovereenkomst wordt opgesteld. Samen met de makelaar loop je de gegevens ter controle door en kijkt hij met een keurend oog naar de inhoud. Nadat beide partijen deze overeenkomst hebben getekend gaat het naar de notaris waarna je drie dagen bedenktijd hebt. Maak je hier geen gebruik van dan vindt de overdracht plaats.

Stap 7: overdracht

Alle bovenstaande stappen zijn uitgevoerd. De datum van overdracht is vastgesteld. Een paar dagen voor levering stuurt de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer of deze gegevens kloppen en voor de laatste keer de woning. Vervolgens teken je de akte en de woning is van jouw!

Een huis kopen in 7 stappen

Deel via social media